De schutterij

Door op de afbeelding van een van onze leden hierboven te klikken kun je meer te weten komen over de groep binnen onze schutterij waartoe zij behoren.

Daarnaast kun je op deze pagina ook meer lezen over:
- ons bestuur,
- onze sponsoren,
- de Vrienden van Schutterij Sint Martinus Born,
- over ons uniform,
- onze geschiedenis
- en over lid worden van onze schutterij.


De organisatie van de schutterij

Bij het organiseren van de schutterij komt heel wat kijken, zowel qua uitvoer van de functies (drumband, marketentsters, keizerspaar, koningspaar en excercitiegroep, vrienden van) als het echte regelen en organiseren (bestuur en werkgroepen).

Commandant is Hans Ackermans, tamboer-majoor is Timothy Janssen en Geestelijk adviseur is Pastoor Houwman.


Bestuur

Het bestuur van onze schutterij bestaat uit:

Raadpleeg voor correspondentie onze contact-pagina.Vrienden van de schutterij


Foto: Het 'Vrienden-van'-bord dat ophangt in ons schutterslokaal

Wilt u de schutterij steunen door middel van een jaarlijks financiële bijdrage, word dan 'Vriend van Schutterij St. Martinus Born'.

Schutterij St. Martinus Born bestaat ruim 400 jaar. Uiteraard is de functie van de huidige schutterij niet meer dezelfde als in de beginjaren, maar ook nu nog is de schutterij bij vele culturele evenementen, zowel op kerkelijk als wereldlijk vlak, nadrukkelijk aanwezig.

Eind 2012 hebben wij onze vertrouwde locatie aan de Kempstraat moeten verlaten. Onze nieuwe locatie, op het terrein van sportcomplex Op den Toren, is nu gereed. Ondanks dat we met vele vrijwilligers veel werk hebben verzet, heeft de inrichting van dit nieuwe terrein handen vol geld gekost. Het aanschaffen van de verplichte kogelvanger was nog een extra kostenpost. De schutterij had een financiГ«le reserve, maar dit potje is opgegaan aan het inrichten van het nieuwe schuttersterrein.

De schutterij heeft een reserve nodig voor het reguliere onderhoud en aanschaf van uniformen, het onderhoud van de buks en de broodnodige vervanging van het vaandel.

Voor €35,- per jaar kunt u al Vriend worden van schutterij St. Martinus Born. Wij stellen het uiteraard zeer op prijs als u ons op die manier wil steunen! U kunt daarvoor het vrienden-van-formulier aanvragen bij onze secretaris door een e-mail te sturen naar info@schutterijstmartinusborn.nl of door contact op te nemen via het contactformulier op onze website.

Wat mag u als 'Vriend van-' van ons verwachten?

Bij voorbaat onze hartelijke dank!

Bekijk hier alle vrienden van onze schutterij.Het uniform van onze schutterij


Foto: De Coldstream Guards (credit: getty-pool)

Waar komt ons uniform vandaan?
De Coldstream Guards is een regiment van de British Army, een deel van de Guards Division. Het is het oudste regiment en is opgericht in 1650 door Oliver Cromwell in het plaatsje Coldstream voor Colonel George Monck en werd het Monck's Regiment of Foot genoemd.

De Guards Division bestaat nu (New Model Army) uit vijf regimenten. Het eerste is de Grenadier Guards, als tweede de Coldstream Guards, als derde de Scots Guards, als vierde de Irish Guards en als vijfde de Welsh Guards.

Hoe kun je ons uniform herkennen?
De uniformen van deze vijf regimenten zijn in de grote lijn hetzelfde, alleen de details zoals mouw en rug uitmonsteringen, knopen, kraag en schouder emblemen, koppelplaat, het embleem en de kleur band om de platte pet en de kleur van de pluim in de berenmuts zijn anders. Deze kan ook nog rechts of links in de berenmuts gedragen worden.

De berenmuts
De berenmuts werd toegekend aan de First Regiment van de Foot Guards voor hun deelname aan de Slag bij Waterloo (1815). Daar kregen ze ook de naam van Grenadier Guards, waar ze nog steeds aan vasthouden tot op de dag van vandaag. Sindsdien is de berenmuts ook toegekend aan de latere Guards regimenten, de Coldstream, Scots, Irish and Welsh Guards, als een teken van status en elite als de regimenten van zijn/hare majesteit. Berenmutsen zijn altijd gemaakt van de vacht van een zwarte of een bruine beer, de laatste wordt gebruikt voor officieren mutsen. Vanwege de kosten om een berenmuts te produceren, is het alleen toegekend aan de vijf elite regimenten.

Het voegt schijnbare hoogte en gestalte aan een soldaat, met de hoogte als een wenselijk attribuut in de Europese legers van de 18e en 19e eeuw. De berenmuts was ook functioneel als hoofddeksel, omdat de vacht naar beneden valt voorbij de ogen, brak het de silhouet van het hoofd van de soldaat. De lansiers werden getraind om het hoofd te raken, maar in plaats het hoofd raakten ze de berenmuts.

De kinketting, of 'kin riem', waarvan sommigen zich afvragen waarom deze wordt gedragen op de kin in plaats van eronder, is zo om het gezicht te beschermen tegen sabel slagen.

De platte pet
Hier hebben wij als schutterij dan ook voor gekozen. Een zeer herkenbaar punt voor de Coldstream Guards is dat ze een witte band om de Forage Cap hebben en hierdoor ook een bijnaam hebben, namelijk ˜The Lily-whites. Op de ster in het midden staat ook nog de spreuk: Honi soit qui mal y pense, wat betekent: Evil be to him who evil thinks (kwaad voor hij die kwaad denkt).

Wat ook interessant is
Het motto van de Coldstream Guards is ˜Nulli Secundus (second to none), waarmee zij willen zeggen dat zij er als eerst waren. Ze waren in vroeger dagen erg teleurgesteld dat ze als tweede regiment werden genoemd, terwijl ze als eerste zijn opgericht.

Waarom werd de kleur rood gekozen? Er gaat een fabeltje rond dat als je beschoten en geraakt werd tijdens een veldslag, je dan niet zo schrikt van al het bloed, wat minder zou opvallen op de rode jassen. Echter de kleur rood is gekozen om op te vallen als er veldslagen werden gevoerd. Door al de rook van de kanonnen en de geweren was er vaak niet veel te zien. De legerleiding stond op een hoger punt om overzicht te kunnen hebben en zo konden ze de situaties sneller en beter inschatten.

Nu zijn er op de schutterswei wel meer dan twee legers en hebben meerdere schutterijen een rood uniform, maar ook hier vind je elkaar iets vlugger in alle drukte.


Onze drumband


Foto: De drumband van onze schutterij

De muzikale begeleiding van onze schutterij bestaat uit een traditioneel tamboerkorps. Dit wil zeggen uit diverse slaginstrumenten zoals kleine trommen, een tenortrom en een overslagtrom. Dit kan tijdens het uittreden soms worden aangevuld met wat effectinstrumenten. Het tamboerkorps treedt momenteel uit in de derde divisie.

Het tamboerkorps repeteert in ons schutterslokaal op sportpark 'Op Den Toren' in Born. De repetitie van het tamboerkorps is op zondagochtend van 10:30 tot 12:00.

Mocht je erover nadenken om lid te worden zijn de repetities vrij te bezoeken. Kom graag een keer langs!


Onze (jeugd-)marketentsters


Foto: Onze jeugdmarketentsters

Legereenheden die te velde trokken werden vergezeld van een dame die de soldaten voorzag van een hapje en een borrel. Het leger kende vroeger geen eigen kantinedienst, tijdens het verblijf in de kazerne verrichten de marketentsters ook werkzaamheden als het wassen en onderhouden van de soldatenkleren. Naast het uniform dat een sterke gelijkenis vertoonde met het uniform van haar eenheid, kreeg de marketentster ook een penning waarop haar naam en die van het legeronderdeel was vermeld.

In 1973 deed de marketentster haar intrede in het Limburgse schutterswezen, sindsdien vergezelt zij de schutterij met een mandje en vaatje. In de mand zit brood, worst en kaas, het vat is gevuld met jenever, vieux of een Limburgse kruidenbitter. Het aantal marketentsters groeit nog steeds, in Limburg zijn er meer dan 300 actief. Om de functie van marketentster meer inhoud te geven wordt er sinds 1991 jaarlijks het Marketentstertreffen gehouden.

Sinds een aantal jaren is er ook een aantal jeugd-marketentsters actief binnen onze vereniging. Zij lopen mee tijdens de optochten en treden ook uit op de schuttersfeesten. In plaats van jenever of vieux is hun vaatje gevuld met een non-alcoholische versnapering.


Ons koningspaar


Foto: Koningspaar 2023 | Richard Dijkstra en Sanne Dijkstra

Het koningspaar voor het seizoen 2023 bestaat uit Richard Dijkstra en zijn dochter Sanne Dijkstra. Na een spannende strijd wist Richard de vogel af te schieten en daarmee het OLS-seizoen van onze schutterij in te gaan als koning van onze schutterij. Wij wensen het koningspaar veel succes en vooral plezier!

Klik hier om de lijst met koningsparen van WOII tot heden te bekijken.


Onze keizer


Foto: Onze keizer, Martin van Beek

Onze huidige keizer is Martin van Beek. Hij was al koning geweest in 1996, 2002, 2003 en is sinds zaterdag 16 augustus 2003 de tweede Keizer in de geschiedenis van de Schutterij. De eerste Keizer van de Schutterij, Math van Pey, overleed op 29 oktober 2002.

Martin van Beek is in het dagelijks leven werkzaam als draadboom-controleur en is woonachtig in Limbricht. Hij komt uit een echte Bornse schutters-familie. Zijn grootvader werd in 1965 als Koning van de schutterij Sint Martinus begraven. Toen in 1985 de schutterij nieuw leven werd ingeblazen meldde Martin zich direct aan. Martin werd lid van de drumband en speelde o.a. bas- en tenordrum en de bekkens.

Naast de schutterij heeft de keizer ook nog andere hobby’s, zoals het IVN Land van Swentibold Born als lid van de werkgroep Behoud van Knotbomen, hij is lid van de EHBO-vereniging Obbicht en is lid van C.V. 'de Bessemebenjers' in Born.


Onze geweerdragers


Foto: Onze geweerdragers

De basisexercitie voor geweerdragers, officieren en vaandeldrager vindt gebruikelijk plaats in de zomermaanden tijdens de schietoefeningen op vrijdagavond vanaf 19:00 op sportpark Op den Toren in Born.

Mocht je erover nadenken lid te worden zijn de schietoefeningen op vrijdagavond vrij te bezoeken. Kom graag een keer langs!


Lid worden van onze schutterij?Hier vertellen we binnenkort meer over lid worden van onze schutterij.